Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2012 12:35 - Страховете на хората и звездите-Най-странните фобии около нас
Автор: cattattoo Категория: Забавление   
Прочетен: 2210 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Много хора се страхуват от клоуни, музикални кутийки, порцеланови кукли, зловещи шумове в тъмното. Вината за това не е на Стивън Кинг. Той просто се възползва от способността на човешката психика да изпитва ужас от най-причудливи неща. 
image 

Както знаем, ирационалният и силно изразен страх се нарича фобия. Освен изключително неприятното вътрешно чувство, може да причини паник атака, обилно изпотяване, гадене, задух. Някои фобии, свързани с хлебарки, плъхове, асансьори и други тесни пространства, се считат за що-годе нормални от обществото и причинителите им не е чак толкова трудно да се избягват. Има хора обаче, които изпитват неистов страх от неща, които просто не могат да се избегнат в един нормален живот. 

Разгледахме списък от над 500 официално признати в медицинските среди фобии и избрахме да ви представим онези от тях, които може би никога не сте предполагали, че е възможно да съществуват. Включили сме и особените страхове на някои от любимите ни звезди. 

Аблутофобия – нормалното ежедневие на средностатистическия модерен човек може и да започва с душ, или поне измиване на зъбите и лицето. Има хора обаче, които изпитват панически ужас от къпане и всякакви форми на миене или чистене. Трудно е да си представим как се поддържа хигиена в такива психически условия, но едва ли е на ниво. Вероятно аблутофобите използват метода на французите от едно време – избягват да се къпят особено много и покриват миризмата с парфюм. В случай, разбира се, че той не спада към течностите, които толкова много ги плашат. 

Аквафобия – тя не пречи на хигиената, но определено намалява шансовете за водни забавления на носителите си, които се страхуват от потапяне в море, езеро, понякога дори и във вана. Интересно е да се отбележи, че Кармен Електра е една от звездите в "Спасители на плажа", а не може да плува, защото страда тъкмо от такава фобия и признава, че дори стоенето до голям воден басейн може да ѝ причини паник атака. По подобен начин, "убийцата на вампири" Сара Мишел Гелар се страхува от гробища и отказва да стъпи на подобно място, освен ако не е в студио. 

Неспособността да се къпеш спокойно звучи ужасно, но се оказва, че има много по-страшни страхове от нея. Ако страдаш от базифобия, например, се ужасяваш от на пръв поглед естествената възможност да стоиш прав и да ходиш. Понякога тази фобия придобива патологични размери. На другата крайност можем да поставим страха от сядане – катисофобия. На всичкото отгоре, съществува и такова състояние като фагофобията. Тя превръща всяко хранене в кошмар за човека, който страда от нея, тъй като представлява страх от преглъщане. На каквото и да било. Съответно, има и фобия от уриниране – урофобия. Не по-малко плашещ звучи трайният страх на някои хора да си отворят очите, в съвсем буквалния смисъл на думата – нарича се оптофобия. 

Други фобии не пречат на жизненоважните естествени функции, но пък могат да се окажат пагубни за социалния живот на човек. Афенфосмофобията, например, представлява панически ужас от чуждо докосване, а филемафобията – от каквито и да било целувки. 

Има и по-забавни фобии, разбира се, въпреки че горките същества, които ги изпитват на свой гръб, не намират нищо смешно в тях. Сред официално признатите от медицината страхове фигурира така наречената аракибутирофобия – панически ужас от полепване на фъстъчено масло по небцето. Съществуват и фобии, свързани с определени части от тялото на околните. Гениофобията, например, представлява страх от брадички, а генуфобията – от колена. 

Вероятно ще ви се стори забавно да научите, че Памела Андерсън се бои от огледала – ейзоптрофобия. Актьорът Били Боб Торнтън – бившият съпруг на Анджелина Джоли – пък си има цели две интересни фобии: от стари мебели, дори не може да яде в близост до тях (панофобия) и от ярки цветове (хромофобия). Орландо Блум го е страх от прасета, Никол Кидман бяга от пеперуди, а Кристина Ричи изпитва ужас от домашни растения. 

Всеки от нас има своите страхове. Въпросът е да се изправим срещу тях и да не им позволяваме да спъват живота ни. Защото в него има къде-къде по-важни неща.


Тагове:   фобия,   страх,   звезди,   странно,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. hristo27 - Има ли още нещо, което да изплаши ...
29.01.2012 14:23
Има ли още нещо, което да изплаши българина в тази обрулена държава?
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031