Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 17:34 - Как да обработим цифровите снимки преди да ги качим в интернет
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 16353 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 14.11.2010 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да обработим цифровите снимки преди да ги качим в интернет
Продължавам с темата за цифровите снимки. Днес искам да споделя с почитателите си, как да обработим цифровите снимки преди да ги качим в интернет. Всъщност ще стане въпрос за обработката на цифровите снимки въобще, независимо дали ще се качват в мрежата или не.
Затова нека да кажа още няколко думи за този вид снимки.
Вероятно много от хората мислят, че цифровите снимки се получават единствено от цифровите фотоапарати. Истината обаче не е тази. Вярно е, че болшинството цифрови снимки се получават от цифрови фотоапарати, но такава снимка може да се получи и по други начини.
Първият от тях е чрез сканиране на готова снимка отпечатана върху хартия с фото скенер. Например вие може по този начин да цифровизирате вашите стари черно бели снимки и да ги качите на електронен носител.
Друг начин. Много компютърни приложения, включително Excel и Word например могат да експортират цифрови снимки, когато някаква информация се извежда във визуален вид като диаграма. Виждали сте например такива диаграми във формата на кръгове с разноцветни сектори, цветни колонки с различна височина или начупени линии в печатни изделия по време на някое социологическо проучване. На този начин няма да се спирам подробно.
Третия начин, с който можете да направите цифрова снимка е може би най-малко известен. Ако се вгледате внимателно в клавишите на клавиатурата на компютъра, ще видите един клавиш на който пише "Print screen". Малцина знаят за какво служи този клавиш. Когато го натиснете не става нищо видимо. И затова повечето предполагат, че това е клавиш, който не се използва за нищо или се използва от специализирани програми, които вас не касаят.
Това обаче не е така. С натискането на този клавиш вие всъщност правите цифрова снимка на текущото състояние на екрана на монитора. Тази снимка се записва в системния буфер и после може да бъде вмъкната (Paste) в някое друго приложение като изображение. Това приложение трябва да може да приема изображения, иначе отново няма да видите нищо. Най-често едно такова приложение е някакъв визуализатор или редактор за снимки, но може да бъде вмъкнато и в някакъв документален файл, създаван с програмата Word или друга подобна. По-долу ще стане дума за програмата Irfanview. Тя е идеално средство да визуализирате една цифровата снимка заснета чрез "Print screen" като я вмъкнете чрез Paste в празен файл на Irfanview.
Това е много ценна функция, защото ви дава възможност да записвате във вид на снимка неща, показани в определен момент на екрана и които имате силно желание да запазите като визуална информация. Най често този трик се прилага, когато разглеждате нещо в интернет, но браузърът не ви позволява да направите download. Ако човек се замисли, ще открие много други причини да използва този начин на правене на цифрови снимки.
Нека обаче да се върнем към темата.
Приемаме, че вие сте ходили някъде на екскурзия и сте направили с вашия цифров фотоапарат много снимки за спомен. Естествено е, че тези снимки трябва по някакъв начин да могат да се разглеждат. Първата ваша задача е да ги свалите от фотоапарата и да ги запишете в папка на твърдия диск или на някакъв друг цифров носител (флаш памет, CD, DVD и т.н.) Как става това изобщо няма да обяснявам. Но като краен резултат вие вече имате снимките готови да ги разглеждате и показвате на близки и приятели. За да стане това, вие трябва да разполагате с някаква програма, която да визуализира снимките върху екрана на монитора. Това не е проблем, защото най-вероятно с купуването на фотоапарата на вас са предоставили и някакъв компакт диск със софтуер, който задължително има и програма за визуализиране и обработка на вашите снимки. Но дори да нямате такъв диск в самия Windows има вграден визуализатор и то с добри възможности и вие просто няма да имате никакви проблеми да разглеждате вашите снимки. Така изглежда визуализаторът на Windows.

image
Забележка. Илюстрациите поместени в постинга са с максималната допустима резолюция която blog.bg позволява. Но има начин да видите илюстрациите в оригинален размер, ако щракнете с мишката върху тях. В този случай всъщност отваряте оригиналната снимка в сървъра, където е качена и можете да си я изтеглите върху вашия компютър и да си я разгледате по-подробно.

Но нека сега да обърна внимание върху следното: Снимките, които сте направили с вашия фотоапарат, почти със сигурност ще имат някакви недостатъци, колкото и да сте се старали това да не се случи. Поне 90% от всички снимки ще трябва малко да се "напудрят" за да добият по-хубав и представителен вид. Това е и основната тема на този постинг.
С други думи, вие трябва да разполагате не само с визуализатор за снимки, а и с някакъв редактор, с който да им предадете по-добър вид. Нека да наречен този редактор с по-образно име. Това е нещо като "фотолаборатория за цифрови снимки". Професионалистите работят с една от най-добрите "цифрови фотолаборатории", програмата Photoshop. Но това е програма с толкова много възможности, че ще ви е необходимо няколко месеца за да я разучите, но никога няма да ви се наложи да използвате пълните и възможности. За любители като нас тя не е необходима. Още повече, че ако искате да я притежавате легално, трябва да се бръкнете дълбоко в джоба. За наше щастие, съществуват цяла дузина други фото редактори, които са лесни за използване и най-важното, те са напълно безплатни и могат да се изтеглят свободно от интернет.
Много мощен визуализатор и редактор на снимки е широко известната програма "Irfanview". Аз я ползвам най-вече като бърз визуализатор, но тя има и много големи редакторски възможности.
Ето как изглежда интерфейса на програмата Irfanview

image
Тази програма е безплатна и можете да я изтеглите от интернет от тук.
http://www.download.hr/download-irfanview.html

image
Трябва да изтеглите първо инсталационния файл и да го инсталирате на вашия компютър. Но за да бъде програмата напълно функционална, трябва също така да изтеглите и инсталирате всички плъгини към програмата. Последната версия е 4.27 
Ако желаете менютата да са на български език има един файл, който трябва да се изтегли допълнително от тук.
http://www.irfanview.net/
Обърнете внимание, че след като влезете в главната страница, трябва да влезете после в подстраницата IrfanView languages
http://www.irfanview.net/languages.htm

image
image
Изберете подчертания файл за български език, който е за версия 4.25, но върши работа и за версия 4.27

Irfanview е много мощен редактор за цифрови снимки. С негова помощ ще можете да правите почти всичко, което е необходимо за един фото любител и дори неща характерни за професионалисти. Ако се научите да работите с тази програма ще е един голям плюс за вас. Но искам да кажа, че и тази програма е за по-напреднали потребители и запалени фотолюбители. За повечето от останалите, предполагам няма да им хареса.

Аз съм горещ привърженик на "Чичко Google" и работя с неговите многобройни продукти. Това са цял комплекс от взаимно свързани приложения, които са интегрирани в удобна информационна система. Освен превъзходната търсачка, Google предлага и много добър браузър "Google crome", който от своя страна е интегриран с много добър компютърен онлайн преводач на интернет сайтове от всякакви езици (включително и от китайски и арабски).
На всекиго предполагам е известно приложението Google Еarth (световен компютърен географски атлас). Но това не е всичко. Google предлага също много добра електронна поща, която почти не допуска спам. И това, което ни интересува в момента.
Google предлага прекрасния фото визуализатор и редактор на цифрови снимки Picasa.
Това наистина е приложението, което ще ви служи най-добре при обработката на вашите цифрови снимки. Горещо ви препоръчвам да влезете тук http://picasa.google.com и да си изтеглите и инсталирате на вашия компютър този шедьовър на любителска фотолаборатория. При това напълно безплатно. Последната версия на Picasa е 3.8 и е на разположение за изтегляне.

image
С тази програма ще можете да правите много неща, които няма да изброявам тук, а ще наблегна само на онези, които ще ви трябват за целите, които сме си поставили в тази тема. "Как да обработим цифровите снимки, преди да ги качим в интернет?"
Препоръчвам добре да разучите програмата преди да започнете да я използвате. Трябва да знаете, че почти Всички приложения на Google имат приятен български интерфейс. Picasa не прави изключение

image
След като инсталирате Picasa, програмата ще направи едно първоначално сканиране на всички дискове на вашия компютър и ще открие всички налични снимки записани там. Това може за продължи повече от десетина минути.
Едва тогава ще можете да ползвате програмата. По горе е показан основния стартов екран на програмата.

Вече казах, че колкото и да сме се старали, нашите "сурови" снимки направо от фотоапарата имат някакви недостатъци, които дразнят окото и намаляват удоволствието от разглеждането. Някой ще каже: "И какво от това!"
Ако макар и малко сте се усъмните в необходимостта от корекции, по-добре изобщо престанете да четете по-нататък и си гледайте снимките така, както сте си ги направили с фотоапарата. Тези които имат повече претенции обаче нека да продължат по-нататък.

За какви недостатъци става въпрос тук?
Най-често срещания недостатък е, че когато снимате от ръка много вероятно е снимката да не е точно ориентирана по вертикала.Така вертикалните ръбове на сгради например са леко наклонени под някакъв малък или по-голям ъгъл. Хоризонталните линии пък не са съвсем хоризонтални. С помощта на Picasa това може да бъде коригирано изключително лесно. Влизате в редактора и избирате функцията Изправяне. После с плъзгача отдолу прецизно изправяте снимката и готово.

image
Остава само да я презапишете (Запомняне - Save). Picasa при тази операция не изтрива оригиналния файл, а го премества в специална папка (оригинали).

Друг често срещан недостатък е когато снимката е много тъмна или пък много светла и недостатъчно контрастна. Изберете функцията автоматичен контраст и щракнете. Снимката автоматично ще приеме най-подходящия контраст. Ако не достига светлина, можете да я просветлите с функцията запълваща светлина. Ако е много светла, можете обратно, да я засенчите.

image
Друг недостатък е не добрия баланс на бялото. Снимката изглежда синкава, ако е заснета на луминисцентно осветление или пък изглежда оранжево червеникава, ако е заснемана при осветление с нажежаема жичка. Това можете да го коригирате с функцията автоматичен цвят, или за промените ръчно цветовата температура на снимката.

image
Много добри резултати можете да получите и ако използвате комплексната функция "Чувствам се късметлия".
Друг често срещан недостатък са така наречените "Червени очи". Това се получава когато снимате със светкавица. Този неприятен дефект много лесно можете да го премахнете с функцията "Червени очи".
Възможно е в обхвата на снимката да са попаднали нежелани обекти. Можете да ги премахнете с функцията "Изрязване". При това можете да изберете предварително зададено съотношение на страните, за да запазите общия формат или да придадете на снимката друг формат. Например 3:2, 16:9 или 16:10. Можете да зададете естествено и ваш собствен формат по избор. При изрязването, детайлността на снимката се запазва, но действителния й размер в пиксели се намалява.
Има и много други възможности за корекции. Например да изострите фокуса, или да преминете в черно бяла снимка. Можете да направите така, че снимката да изглежда "стара" ако изберете функцията "Сепия". Можете да наситите или избледните цветовете и т.н и т.н. Няма да изброявам всички възможности.
Има и няколко екстри. Можете да добавите към снимката някакъв пояснителен текст или да запишете датата, когато е заснета снимката.

image
Някои може би не знаят, но към всяка снимка направена с цифров фотоапарат се записват и огромно количество друга информация (с какъв апарат е направена снимката, датата на оригинала, скорост, чувствителност и още какво ли не) Тази информация можете да видите, ако натиснете клавиша долу в дясно означен с буквата i.

image
Има предвидена възможност да поставите географски маркер, къде точно е правена снимката върху картата на Земята.

image
Можете да поставите маркери с имената на хората които се виждат на снимката и други подобни.

image
След края на всички корекции по снимката, задължително трябва да я запишете върху диска. Тя се запазва в същия формат, в който е заснета, освен в случаите когато сте направили изрязване.
Трябва също така да знаете, че оригиналната снимка не се унищожава, а се прехвърля в нова скрита подпапка с наименование originals.
Сега остава да преоразмерите коригираните снимки чрез експортиране и да ги запишете с по-малка резолюция, преди да ги качите на някой сървър в интернет.

image
Как става това ще опиша в следващата част на постинга?

До нови срещи.

 



Гласувай:
14



1. whitepigeon - Много полезна тема! Заслужаваш ...
12.11.2010 18:00
Много полезна тема!
Заслужаваш поздравления, за труда по тази тема. Използвам почти всичко, което спомена само, че съм с друга програма. Все пак се старая да "бутам" снимките, колкото може по малко.
Поздрави :-)
цитирай
2. ka4ak - Поздравления!
13.11.2010 16:43
Добра подсказвачка и ти благодаря!:)))
цитирай
3. hristo27 - Направил си си труда да дадеш много ...
13.11.2010 17:16
Направил си си труда да дадеш много ценна информация.
За което и аз ти благодаря!
цитирай
4. dolsineq - Това е много сложно...:)))
13.11.2010 20:33
Това е много сложно...:)))
цитирай
5. pitagorid - dolsineq
14.11.2010 10:45
Ами щом е сложно, няма да го прилагате. Това е за тези, които се интересуват от такива неща, но няма откъде да научат подробности.
С приятелски поздрави
цитирай
6. анонимен - :)
21.06.2012 14:01
Zdraveite, printscreen ne e prednazna4en da za prenos i obrabotka na cifrova snimka zasneta s cifrov fotoaparat za6toto 6te se izgubi nai-malkoto 80 % ot rezoliuciata i ka4estvoto i, tova e nelepo, infanview si e nai - obiknoven viewer i ne e prednazna4en z aobrabotka a ima minimalni opcii za cvetovi nastroiki kato colour balance i hue saturation, za obrabotka se polzva photoshop za koito se iziskva po- goliama podgotovka osven ako ne iskate da polzvate color corections koito imat viewverite, pozdravi ot men, ne zablujdavaite horata 4e ne6to 6te obrabotiat, nai-mnogo da sysipiat ne6to otkym ka4estvo :)
цитирай
7. pitagorid - До #6
21.06.2012 15:06
Вашият коментар малко ме учудва. Говорите за неща, които не съм казал в публикацията. Къде например казвам, че Print Sceen се употребява за пренос и обработка на цифрова снимка заснета с цифров фотоапарат. А дори казвате че е нелепо. Ами нелепо е естествено, но ако наистина правите това което сам казвате. Но не съм го казал аз. И не заблуждавам никого, че с Irfanview или Picasa могат да се правят корекции на цифровите снимки. В постинга казвам, че професионалистите работят с Photoshop, но тази програма не е за всеки любител. А целта на постинга е насочена не да поучавам професионалисти, а да дам някакви полезни съвети за любители. И точно минималните опции които предлагат горните две програми, са напълно достатъчни за ползване от любители.
Вашият коментар щях да го изтрия защото е на латиница, но все пак го запазих, защото има полезна подложка за да доизясня някои неща относно темата. И моля за извинение, но Irfanview изобщо не е обикновен viewer, а много силен фоторедактор за фотолюбители и дори за професионалисти, когато става въпрос за визуални корекции и елементарен ретуш. А Picasa си е много полезен и за доста сериозни корекции. Нелепо е да се сравняват с Photoshop, но както казах фотошопа е за професионалисти, а не за любители, които имат все пак някакви претенции за направата на по-добри снимки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331736
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031